Ženska strana priče u IT svijetu

Ženska strana priče u IT svijetu

U IT svijetu očajnički fali ženske energije, zar ne? To je trenutno dominantno muški svijet – i ne, ne pričamo sad u kontekstu neravnopravnosti spolova. Ostavit ćemo to po strani. Naime, muškarci i žene se po svojoj prirodi razlikuju i to je činjenica. Ali – te razlike treba pretvoriti u nešto što je benefitarno za tu (pa i svaku) industriju i kompanije pojedinačno. Inovacije i rješavanje problema kroz kombiniranu saradnju oba spola nude pregršt novih ideja, jedinstveno iskustvo i perspektivu: mušku i žensku.


Nije rijetkost da timovi sa stotinu IT stručnjaka nemaju žene u svom timu. U nedavnom razgovoru sa kolegom iz te branše, on se požalio da nemaju žene u svom timu i nisu sigurni šta moraju učiniti kako bi ih privukli da im se pridruže. Zaključili smo da one zaista mogu i trebaju mnogo više da koriste svoje potencijale i prilike koje imaju u tom sektoru, jer su to poslovi sadašnjosti i budućnosti, a očajnički im fali ženska strana priče. 


Kada se sve to malo dublje analizira, dođemo do toga da korporativna kultura uglavnom ne odgovara prirodi žene jer je krojena prema muškom svijetu. Konkretno, žena se sa svim svojim životnim ulogama i suptilnijom prirodom ne može snaći dobro ukoliko taj svijet ne prepoznaje njene potrebe i ne uzme u obzir njenu prirodu.
Ženski profil se mora razumjeti, privući i potpuno integrirati u timsku dinamiku kao prirodan segment, a ne obilježiti kao poseban u skupini muškaraca. To podrazumijeva i osnaživanje žena, a to je proces koji treba da se dešava u svim segmentima društva u kojem živimo.


Kako bismo premostili prepreke vezano za ovu temu, potrebno je identificirati u “kojem grmu leži zec”. Nerado spominjana činjenica je da na radnim mjestima, kao babaroge, postoje nenamjerne, naučene predrasude zbog kojih ljudi misle da su žene “manje sposobne” za IT stvari i lošije barataju tehnologijom od muškarca. Te predrasude imaju i žene i muškarci – treba da budemo potpuno iskreni. Kad priznamo postojanje ovih predrasuda i skontamo sa kojih sve strana dolaze - već smo na dobrom putu.


Kako riješiti ovaj izazov? Obrazovanje je ključno. Nikakav tajni recept, nego dobro staro obrazovanje. Mlade djevojke trebale bi biti uključene u IT svijet jednako koliko i dječaci, shvatajući da im to znanje može otvoriti mnoga profesionalna vrata kasnije u životu. Nadalje, akademski sistem mora imati određenu strategiju, kako bi mlade djevojke bile inspirisane da nastave karijeru u informatici i programiranju. Treba mladim ljudima izbiti iz glave vjerovanje da je IT svijet samo za štrebere ili ljude koji obavljaju dosadne poslove.


Ma, znate šta? Vrijeme je za revoluciju! Ženski status QUO u IT indutstriji više ne treba da vrijedi i tačka. Pritom, najviše posla oko te revolucije imaju žene, koje same sebi moraju stvarati prilike i raditi na sebi. A svijet? Svijet će se prilagoditi. Ono što od muške strane treba tražiti jeste da korporativni svijet počne prepoznavati senzibilitet i prirodu žene, te shodno tome napravi izmjene, kako bi ženska strana priče mogla učiniti čuda u kombinaciji sa muškom perspektivom. Tek onda imamo potpunu priču iz koje će se izroditi fantastične ideje i inovacije, te će proces rješavanja problema biti mnogo kreativniji i inovativniji.


Jedina prava prepreka je ona koju gradimo u svojim umovima. Svi zajedno i svako ponaosob.

 

10.11.2021. | Elma Begić, Social Media Manager & Creative Content Creator


We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies.

More info

Got it!